Ankara Alçıpan Ustası

Alçı levha, duvar panelleri olarak da bilinen alçıpan, birçok farklı mekânda kullanılan yapı malzemeleridir. İç duvar ve tavan yapımında kullanılan alçıpanlar; konstrüksiyon, geleneksel çıta ve alçı yapı malzemelerine alternatif olarak, daha popüler hale gelmiştir. Ankara ve çevresinde ev ve işyerlerinize alçıpan yaptırmak için, konusunda uzman ve deneyimli hizmetler sunan Ankara alçıpan ustası ile iletişime geçebilirsiniz.

Farklı Alçıpan Türleri Var mı?

Her biri belli projelerde kullanılmak üzere, 4 farklı türde alçıpan vardır. Bölme duvar yapımında, duvar kaplamasında kullanılan alçıpanlar içeriğinde bulunan maddeler sayesinde oldukça dayanıklı ve sağlamdır.

  • Standart alçıpan: Her iki tarafında selüloz kâğıt bulunur. En ucuz alçıpan türüdür. Farklı boyut ve kalınlıkları vardır.
  • Küf dayanıklı alçıpan: Fiberglas kaplaması vardır. Küfe ve küflenmeye karşı dayanıklıdır. Uygulama yapılırken, ekstra güvenlik önlemleri alınır.
  • Neme dayanıklı alçıpan: Neme karşı dayanıklı olması ve su geçirmezlik özelliğiyle biraz daha maliyetlidir. Üzerinde yeşil kaplama bulunur.
  • Ateşe dayanıklı alçıpan: Yüksek ateşe dayanıklı katmanları bulunur. Yanmaz liflerden oluşur.

Farklı alanlarda kullanılan özelliklere sahip alçıpanlar, Ankara alçıpan ustası tarafından gerçekleştirilir. Kesimi, takılması, uygulanması için becerikli olmak ve uygulamayı doğru şekilde yapmak önemlidir.

Alçıpan Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Alçıpan; alçının preslenip şekillendirilmesiyle oluşturulur. Yani alçı taşı çıkarılarak ezilir ve suda çözünür. Standart ölçüleri 1.20’ye 2.50’dir ve toplamda 3m2’lik olarak hazırlanır. Kalınlığı ise 1 cm’dir. Üzerleri kâğıt kaplanabilir. Uygulanacak yüzeye göre ölçü profilleri bulunan alçıpan, tavanlara ışık bandı denilen uygulamayla gerçekleştirilir. Duvar profili, tavan profili gibi çeşitleri bulunur. Alçıpanın kullanıldığı alanlar arasında; evler, ofisler, okullar, marketler, fabrikalar ve daha birçok farklı alanlar bulunur.

Alçıpan Türleri Nerelerde Kullanılır?

Neme dayanıklı olan alçıpanlar, iç cephelerde kullanılır. Banyolar, bodrumlar, mutfaklar, bu tür alçıpanın sıklıkla kullanıldığı yerler arasında bulunur. Yeşil renkli olması, neme ve suya dayanıklı olduğunu gösterir. Yangın merdivenlerinde, yangın çıkışlarında, fabrika mutfaklarında, kırmızı renkli olan ateşe dayanıklı alçıpanlar tercih edilir.

Alçıpan İç Cephe İşlemleri Nasıl Yapılır?

Ankara ve çevresindeki ev ya da işyerlerinde alçıpan iç cephe işlemleri gerçekleştirilirken, Ankara alçıpan ustası ve ekibinin yaptığı çalışmalardan yararlanılır. Alçıpan iç cephe işlemleri, dikkat ve ustalık gerektiren bir dizi işlemi de beraberinde getirir.

Alçıpan ile iç cephe işlemleri gerçekleştirilirken;

  • Alçıpan profilleri ile, istenilen şekilde birleştirme yapılır.
  • Alçıpan profillerinin ek yerlerine derz bandı ve derz alçısı yerleştirilir.
  • Profillerin tamamına saten alçı çekilebilir.

Alçıpan profiller yerleştirilirken; köşeli yerlere, köşebent denilen malzeme kullanılır. Saten alçısı çekilerek, zımparalama işlemi yapılır ve boyanır. Standart alçıpanlar, nemli yerde tutulmaz. Bunun için yeşil renkli alçıpanlar kullanılır. Alçıpanla yalıtım yapılacağı zaman, taş yünüyle yalıtım malzemesi kullanılarak, tavan ve duvara alçıpan uygulaması gerçekleştirilir. Ölçülere uygun şekilde kesim yapılabilmesi için, alçıpan testeresi ya da lazer kesim yapılarak, kesme işlemi gerçekleştirilir ve vidalarla istenen yere montesi yapılır.

Alçıpan ve Sıva Yapmanın Artı ve Eksileri Var mı?

Alçıpan kullanılmadan önce, daha çok sıva malzemeleri kullanılırdı. Ancak alçıpanın kullanılmasıyla sıva ve alçıpan arasında birçok artı ve eksilerin oluştuğu da görülür.

Alçıpan artıları ve eksileri;

  • Alçıpan daha az maliyetlidir ve kurulumu kolaydır. Hızlı şekilde tamamlanır.
  • Alçıpan, ses yalıtımında çok etkili olmamakla birlikte, büyük levhaların kullanıldığı uygulamalarda, alçıpan panel asansörü kullanılması gerekebilir.

Sıva yapmanın artıları ve eksileri;

  • Alçı sıvalar, yüksek kaliteli, özel duvar kaplanmış olarak kullanılır.
  • Ses yalıtımı üst düzeyde gerçekleştirilir.
  • Alçıpan ile yapılamayan doku ve kişiselleştirme özellikleri bulunur.

Ancak sıvalarda; ısı ve soğuk yalıtımı düşük düzeydedir. Uzun süren bir emek gerektirir. Pahalı bir yapı malzemesidir. Alçıpan, alçı sıva yapı malzemelerine göre çok daha uygun maliyetli ve işin kolay ilerlemesini sağlayan özelliklere sahiptir.

Neden Alçıpan Tercih Edilir?

Hastanelerde, evlerde, okullarda, mağazalarda, iş yerlerinde, fabrikalarda ve daha birçok alanda tercih edilen alçıpan, daha yenilikçi bir hava sunmak için, dış mantolama amacıyla da kullanılır. Kullanıldığı alanlarda bölme duvar kaplamaları ya da tavanları inşa etmek için kullanılan alçıpanlar, modern havalarıyla da sıklıkla tercih edilir. Dekorasyonun daha pürüzsüz hale gelmesi, hafif olması ve kurulumunun kolay yapılması, tercih sebepleri arasında yer alır.

Binalarınızda neme ve suya dayanıklılığı sağlamak, yangın ve termal performans sağlamak için Bilgin Yapı Dekorasyon Ankara alçıpan ustası ve deneyimli ekibinin sunduğu hizmetlerimizden yararlanmak için, 0507 787 04 75 numaralı hattımızı arayabilir, uzmanlarımızdan görüşme talep ederek, konu hakkında detaylı bilgi alabilir, alçıpan ve diğer hizmetlerimizden, uygun ve ekonomik maliyetlerle, profesyonel olarak yararlanabilirsiniz.