Boya İşleri

Bir binanın mimarisi ne kadar iyi olursa olsun onu tamamlayan bir unsur yer almaktadır: Boya. Binanın iç veya dış boyası, renk tercihi ve boyanın nitelikli bir şekilde yapılmış olması mimarinin en önemli tamamlayıcı unsurudur. Bu sebeple tercih edilecek boya markasının bile önemi bulunmaktadır. Boya tercihi, boyanın uygulanması, uygulama öncesi tedbirler, uygulama sonrası gibi birçok noktada önemli konular yer alan bu inşaat çalışması alanında işin uzmanlarından faydalanılmalı ve çalışma mutlaka ama mutlaka uzman kişilere yaptırılmalıdır. Peki boya işleri nedir? Bu alanda ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Nelere dikkat edilmelidir? Boya yaptırırken seçilen boyanın önemi var mıdır? Yöntemler nelerdir?

Boya Nedir?

Öncelikle boya nedir sorusuna cevap vermek gerekir. İnşaat işlerinde boya, çeşitli sebeplerle kullanılabilen bir yapı malzemesidir. Boyalar, metal yüzeylere, ahşap yüzeylere, duvarlara, betona ve bunun gibi birçok alana uygulanabilen kimyasal malzemelerdir. Boyanın kullanım amacı hem altındaki yüzeyi olumsuz durumlardan korumaktır hem de estetik olarak bir görüntü elde etmektir.

Boya İşleri Nedir?

Boyanın uygulanma sebeplerinin en başında altındaki yüzeyi korumak gelmektedir. Boya uygulaması, altında bulunan yüzeyi dış etkenlerden korur. Örneğin beton ve çimento için oksijen zararlı bir içeriktir. Oksijenle temas eden betonun ömrü azalmaktadır. Bu sebeple beton yüzeylere boya uygulaması mutlaka yapılmalıdır. Bununla beraber, su gibi etkenler de hem beton hem de içerisindeki demir donatı için büyük olumsuzluklar doğurmaktadır. Bu sebeple boya uygulaması yapılmalıdır. Boya uygulaması yapılan yüzeylerin ömrü kısalmaz ve dış etkenlerden korunur. Yine metal yüzeylere uygulanan boya metalin paslanmasını önler, ahşap zemine uygulanan boya ahşabın özelliğini kaybetmesini engeller.

Boya işleri, tüm bunları ele aldığımızda, yapının hava, su ve dış etkenlerle temas eden yüzeylerini korumak ve yapının ömrünü kısaltacak olumsuzluklardan yapıyı korumak ve yapıya güzel bir görünüm kazandırmak işleridir. Boya işleri hassas bir konu olduğundan ve yapının en önemli estetik elemanı olduğundan bu işin mutlaka işin ehli insanlara ve firmalara teslim edilmesi gerekmektedir.

Boya İşlerinde Nelere Dikkat Edilir?

Boya işleri yaptırırken dikkat edilecek birçok nokta bulunmaktadır. En başta gelen husus kullanılan boyanın kalitesidir. Boya uygulanacak yüzeylerin çeşidine göre farklı kalitelerde ama asla kalitesiz olmayan boyalar tercih edilmelidir. Kalite burada hem boya işinin kalıcılığını hem de yapının dış etkenlerden korunmasın sağlar. Kaliteli bir boya tercihinden sonra boya işlerinde dikkat edilecek diğer husus boya yapılacak yüzeyin boyaya uygun olmasıdır. Sıva veya beton yüzeylerin pürüzsüzlüğü, çukur, delik gibi şeylerin olmaması, varsa bir problem bunun giderilmesi gibi konulara önem verilmelidir. Bunlarla beraber eğer ahşap yüzeylere veya metale boya uygulanacak yüzeyin temizliği ve pürüzsüzlüğü yine çok önemli olacaktır.

Boya işlerinde bunlara ek olarak boya işini yapacak kişilerin işinde usta kimseler olmasıdır. Ayrılan yüzeylerin birbirine karışmadan boyanabilmesi, boyanın aynı doğrultuda uygulanması, kapatıcılığının her alanda aynı düzeyde gerçekleşmesi, zeminin kirletilmemesi, işin titizlikle yapılması gibi birçok husus burada dikkate alınmalıdır. Bu hususlara dikkat edildiğinde boya işleri hem yaptıran kişide bir pişmanlık oluşturmayacak hem de estetik olarak göze hitap edecektir.

Boya Yaparken Ne Gibi Uygulamalar Yapılır?

Boya işlerinde boyanın uygulanma şekilleri farklı farklıdır. Bu farklar genelde boyanın uygulandığı yüzeyle alakalıdır. Duvar, tavan, ahşap yüzey veya metal yüzey boyalarında birbirinden farklı çalışmalar ve ustalıklar gerekmektedir.

  • Duvar Boyası: Duvar boyası yapılırken önemli noktalardan birisi duvarın asla ıslak olmamasıdır. Islak veya nemli bir duvar boyanın kapatıcılığını ve tutuculuğunu etkiler. Bu sebeple duvarın kuruması beklenmelidir. Kurumuş duvara uygulanacak boyadan önce duvarın pürüzleri giderilmeli, delikleri kapatılmalıdır. Yeni boya vurulacak bir duvarsa astar çekmek veya gerekirse birkaç kat boya vurmak da gerekecektir. Tüm bunlara dikkat edildiği takdirde iyi bir boya çalışması yapılır.
  • Tavan Boyası: Tavan boyası en zor boya işleri türüdür. Tavan boyasını iyi bir şekilde yapmak için, iç mekanda önce tavan boyası ile işe başlamak gerekir. Gerekirse birkaç kat vurulması gereken tavan boyası tamamlandığında diğer duvar boyalarına geçilir. Ama tavan boyasına zarar gelmemesi için köşeler ve kenarlar boya bantları ile kapatılmalıdır.
  • Ahşap Yüzey Boyası: Ahşap yüzeye uygulanacak boya çok önemlidir. Yüzeyin pürüzsüz olmasına dikkat edilir. Uygun bir boya tercihi yapılır ve gerekirse boyanın ardından parlatıcı vernik tarzı kimyasallar da uygulanmalıdır.
  • Metal Yüzey Boyası: Metal yüzeyler boya tutma konusunda oldukça sorunlu olan yüzeylerdir. Bu sebeple bu yüzeylere boya uygulaması yapılacağı zaman mutlaka temizlik yapılmalı, pürüzler ve pas gibi şeyler varsa giderilmeli, metalin yüzeyine uygun bir boya tercihi yapılmalıdır. Hatalı boyalar kısa bir süre sonra kalkarak çirkin bir görüntü ortaya çıkarırlar.

Boya İşlerinde İç ve Dış Boya Farkı Nedir?

Bir binada boya yapılacak yüzeyin dış etkenlerden ne kadar etkileneceği çok önemlidir. Bu yüzden boya işleri yapılacak yüzeyin iç mekanda mı yoksa dış mekanda mı olmasına dikkat edilir. İç mekan boyaları, boya yapılacak yüzeyin dış etkenlere daha az maruz kalmasına göre uygulanır. Boya tercihinde ona göre bir seçenek belirlenir ve kalite buna göre tercih edilir. Ama dış cephe ve dış mekan iç mekandan daha fazla dış etkenlere maruz kalacağından boya işlerinde dış boyaya daha fazla dikkat edilir. Dış mekanda mevsimsel durumlar, toz, kir, is, duman gibi faktörler, ışık yoğunluğu gibi durumlar boyanın ömrünü etkileyecektir. Dolayısıyla binanın ömrüne de etki edecektir. Bu sebeple dış mekan boya işlerinde bu tür etkilere maruz kalındığında başarılı sonuçlar verecek, kolay kolay yıpranmayacak, su geçirmeyecek, solmayacak, kısa sürede bozulmayacak, kir, is, duman gibi durumlarda gerekirse temizlenebilecek boyalar tercih edilmelidir. Bu boyalar, renk ve kalite olarak binanın hem ömrüne hem de estetik görünümüne etki edeceklerdir.

Boya İşleri Fiyatları

Boya işleri yapılacak bir binanın boya işi fiyatları, iş yapılacak alanın metrekaresi, seçilecek boyanın kalitesi ve markası, ek işlemlerin olup olmaması, yapılacak süre gibi durumlara bağlı olarak değişmektedir. Dış cephe boyalarında binanın tüm dış cephesinin alanı hesaplanır ve tercih edilen boyanın markası ve kalitesine göre bir işçilik maliyeti belirlenir. Burada acil bir iş yetiştirme durumu varsa, çalışan sayısı da hesap edilecektir. Bunlara ek olarak iç mekanda uygulanacak boya işlerinde de işlemin uygulanacağı alana, seçilecek malzemeye, uygulanacak başka işlemlere ve ek işlemlere, çalışan kişi sayısına ve süreye kadar birçok etmen boya işleri fiyatlarını belirleyen unsurlar olacaklardır.

Boya işlerini işin ehli kimselere yaptırmak çok önemlidir. Bu hem boyanın düzgün bir şekilde yapılmasına hem de ömrünün uzun olmasına imkan tanır. Bu sebeple bu işlemler için mutlaka işin ehli kişilerle ve firmalarla çalışılmalıdır. Bilgin Yapı Dekorasyon olarak uzman ekibimiz ve tecrübemizle boya işleri konusunda her türlü çalışmayı gerçekleştirmekteyiz. İç veya dış mekan boyaları, boya işleri, boya çalışmaları gibi hususlarda bize güvenebilirsiniz. Bilgin Yapı Dekorasyon ile iletişime geçerek boya işleri konusunda destek isteyebilirsiniz.