Ankara Seramik Ustası

Zemine ya da duvarlara karo, fayans, mermer ve granit gibi taşları döşeyen ustalara Ankara seramik ustası denir. Seramik ustaları tuvalet, banyo, mutfak, koridor, oda dış cephelerde uygulanan taş döşeme işlemlerini gerçekleştirir.

Genellikle inşaat sektöründe çalışan seramik ustasının yaptığı işler arasında;

  • Döşeme yapılacak olan zeminin özelliklerini bilmek
  • Çalışılacak zemini seramiği yerleştirmeye uygun hale getirmek
  • Yapıştırma için gerekli olan harcı hazırlamak ve tüm duvara uygulamak
  • Fayans ya da seramikleri ölçülerine uygun şekilde keserek yapıştırmak
  • Derz çekmek ve süpürgelikleri yapmak
  • Çalışmanın tamamlanmasının ardından fayansların üstündeki fazla harcı silerek işi teslim edecek düzeye getirmek yer almaktadır.

Proje Hazırlanmalı

Ankara seramik ustası tarafından yapılan seramik döşeme işlemlerinde öncelikle yapılması gereken iyi bir proje hazırlamaktır. Seçilecek seramik, kaplama yapılacak alana göre belirlenmelidir.

Kullanılacak seramik sayısını belirlemek ve seramik ölçüsü almak zordur bu yüzden uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Seramik döşeme işlemlerinde herhangi bir malzeme kullanılmamalıdır, kullanılacak malzemenin yanı sıra işçiliğin kalitesi de oldukça önemlidir.

Uygulanacak model ve düzenin tam olarak belirlenmesi gerekir aynı zamanda seramiklerin alanı tam olarak kapladığından emin olunmalıdır.

Model Ve Düzen Belirlenmeli

Seramiğin duvar ile eşit olmaması halinde belirli noktalarda kırılır, usta olmayan kişiler tarafından seramik döşenmesi sağlığı tehdit ettiği gibi aynı zamanda ciddi sıkıntılara neden olur.

Model ve düzenin belirlenmesinin ardından seramik harcı sürülerek seramiğin kalkması ya da kırılması engellenir. Kullanılan seramik harcı tam dengeli olmalı ne çok ne de az olmamalı, bu oldukça ince bir ayrıntıdır.

Zemini kapladıktan sonra karonun altına da harç sürerek seramik yerleştirme aşamasına geçilir.

Harç Uygulaması Yapılmalı

Seramik yerleştirilmesinde ki en önemli aşamalardan biri harç uygulamasının ardından yavaş bir şekilde seramikleri bastırmaktır. İyi bastırılması halinde hava boşlukları yok olur bunun için seramik aralarını ileri ve geri oynatmak gerekir.

Aynı zamanda seramiğin iyi yerleştirilmesi düzgün ve sağlam şekilde kalmasına yardımcı olur. Bu aşamada ekstra seramik paketi kullanılabilir ve her bir seramik tek tek zemine uygulanır, uygulama aşaması sonrasında arkasına ince bir harç koymak gerekir.

Seramik Döşemede Kullanılan Malzemeler

Ankara seramik ustası tarafından kullanılan seramik döşeme alet ve ekipmanları şunlardır;

  • Seramik malası
  • Seramik derz malası
  • Düz mala
  • Lastik Tokmak
  • Çekiç
  • Seramik pensesi
  • Seramik için takoz
  • Derz artısı
  • Seramik
  • Seramik harcı
  • Derz dolgusu.

Seramik döşeme işleri uzman kişiler tarafından yapılmalıdır çünkü döşeme esnasında yapılacak en küçük hata tüm seramiklerin boşa gitmesine neden olur.

Ankara seramik ustası tarafından evin genel dekorasyonuna ve tasarımına göre kullanılacak doğru seramikler seçilir.

Seramik Ustasının Özellikleri

Zemin, duvar, banyo, mutfak, tuvalet ve balkonlar için farklı seramik modelleri tercih edilir. Seramik ustası hangi modelin hangi zemine uygulanacağını ve uygulanacak modelde kullanılması gereken seramik ebatını bilir ve buna göre karar verir.

Ustanın işinde tecrübeli deneyimli olması oldukça önemlidir, kullanacağı malzemelerin kaliteli olanlarını tespit edebilecek bilgi birikimine sahip olmalıdır. İşinde uzman olan bir usta ile seramik döşeme işlemlerinin gerçekleştirilmesi halinde talep edilen ve beklenen sonuç elde edilir.

Ankara seramik ustası mesleğinde uzman olmuş ustalık kurslarını başarı ile tamamlamış kişidir. Seramik kaplama yetkisine sahip olan usta, uygulama detayında bilgi, beceri, iş alışkanlığı, teknik bilgi, üretimde karşılaşacak problemleri çözebilme yetkisi gibi birçok özelliğe sahiptir.

Seramik Ustası Nasıl Olmalı?

İyi bir seramik ustası seramik fayans kaplama çeşitleri ve özelliklerini bilmeli ve kullanım yerine göre seçim yapabilmelidir. Aynı zamanda yer ve duvar kaplamada kullanılan seramik malzemeleri kimyasal, mekanik ve fiziksel tüm özelliklerine hakim olmalıdır.

Sırlı ve sırsız seramik malzemelerin kullanım alanı ve fiziksel özelliklerini bilmelidir. Ayrıca seramik derz dolgu malzemelerinin özelliklerini, çeşitlerini ve kullanım yerlerini çok iyi bilmelidir.

İyi bir Ankara seramik ustası seramik yapıştırma harcına kireç katılmayacağını, yapıştırma malzemesi olarak beyaz çimentonun kullanılmayacağını ve duvar karolarının ıslatılmadan döşenmesi gerektiğini çok iyi bilir.

Seramik döşeme işlemine başlamadan önce ıslak zeminlerde gerekli izolasyon işlemlerinin yapılması gerekir. Su giderinin olduğu noktalarda gidere doğru eğim verilmelidir.

Her yüzeyde aynı seramik karosu kullanılmaz, eski kaplamalı, alçılı, sıvasız ve boyalı gibi yüzeylerde farklı seramikler kullanılır.